Handlingen

Musicalen P.S. Skagen fortæller med P.S. Krøyer som omdrejningspunkt om skagensmalernes liv og fællesskab i årene 1882 til 1926 (bortset fra prologen, der foregår på det tidspunkt, da Skagensmalerne for alvor blev ”genopdaget”, dvs. i 1978 samt epilogen, der foregår i nutiden ). Skagenmalerkredsens sammenvævede samliv var præget af muntre sammenkomster ved en række selviscenesatte fester, men også af: intriger, misundelse, jalousi, fjendskab, had og mimetisk begær.

Fortællingen i musicalen følger de tre faser i maleren Søren Krøyers voksne liv:

§        den maniske fase (scene 2-4),
§        den sværmeriske fase(scene 1,5 og 6) og
§        den store nedtur (scene 7-9)
 

 

Sceneoversigt

1. Akt
Prolog(1978):             Bruun Rasmussens Kunstauktioner i København
P.S. Krøyers maleri ”Sommeraften på Skagens sommerstrand” er til salg, vurderet til kr.173.000. Knud Voss fra Skagens Museum er til stede og råder over kr. 350.000. Budene bliver højere og højere. Hammerslaget falder ved kr. 520.000. Og billedet bliver købt af den tyske bladkonge Axel Springer, repræsenteret ved hans opkøber, Dr. Ernst Von Hintenhyler. Knud Voss interviewes til TV-Avisen.     
 

 

1.     scene (1892):         Sommeraften på Skagen Sønderstrand
Ida og Sophus Schandorphs sølvbryllup. Marie Krøyer drøfter med Anna, mens de spadserer i strandkanten, hvorfor alle er på nakken af hende, og hvorfor hendes mand Søren kun ser hende som motiv. De øvrige gæster sidder i klitten og drikker champagne, mens Søren tegner en skitse. Digteren Sophus Schandorph roser Marie for hendes skønhed og Anna for hendes malerkunst. Klokken 2 om natten marcherer selskabet anført af en musiker gennem Skagens gader for at fortsætte festen.
 

 

2.     scene (1882-83):      Skagenakademiet
Aftenakademi og frokoster i Hotel Brøndums spisesal. Søren Krøyer udnævner den  højgravide Anna Ancher til Akademiets patronesse. Martha Johansen ødelægger den gode stemning og beordrer sin husbond Viggo til at gå hjem. Christian Krogh præsenterer ”Kristianiakredsens 9 bud” i kampen for større kunstnerisk frihed. Imellem frokostretterne laver malerne skitser i klitterne. Akademiet får i 1883 besøg af selveste Georg Brandes, der forelæser om Nietzsche og Darwin for den beundrende flok
 

 

3.     scene (1883):           Fiskere, kulturradikale og missionsfolk
Spadseretur for Skagensakademiet og Georg Brandes ved Skagen Nordstrand. Her diskuterer fiskerne byens malerkoloni, da deres båd er fyldt med champagnepropper, afbrændte tændstikker, glas og et helt regiment flasker. Annas søstre og moder,  Ane Brøndum, er til missionsmøde i klitterne, hvor de synger deres elskelige Brorsonsalmer. I en efterfølgende disputs med Georg Brandes viser Ane, at hun ikke kender til persons anseelse.
 

 

4.     scene (1888):           Hip, Hip, Hurrah
Frokost i haven hos Anchers. Holger Drachmann er på besøg med sin nye kone, Emma. Drachmann improviserer et hyldestdigt til Søren Krøyer. Michael Ancher viser Drachmann sit portræt af Redningsmand Lars Kruse, som Drachmann har gjort berømt i den københavnske presse. Den finske maler, sigøjner og spåkone Hanna Rönnberg er også på besøg. Hanna Rönnberg får lov til at spå Søren Krøyer og ser i sine kort, at han snart i Paris skal træffe en ung dame, med hvem han skal blive gift.
 

 

5.     scene (1891):            Maries entré til Danmark
Helene Christensen emigrerer til Texas via Hamborg efter hun har erfaret at Søren Krøyer i Tyskland (på vej hjem fra Paris) er blevet gift med Marie. Denne Marie var som frøken Marie Triepcke kendt som Københavns smukkeste pige. Nygifte fru Marie Krøyer kan dog stadig få herrehjerter til at brande, og Brandes, Drachmann og den unge maler J.F. Willumsen har mere end svært ved at skjule deres hemmelige lidenskaber, da de genser hende. At Søren Krøyer har svigtet Helene Christensen til fordel for Marie skaber forviklinger med malerkollegaen Viggo Johansen og ikke mindst hans hustru, Martha.
 

 

6.     scene (1901):             Solnedgang over Sicilien
Marie føler en tiltagende frustration over hendes og Sørens forhold, navnlig efter at Sørens sindstilstand er blevet forværret. Mens Søren er i Paris, møder fru Marie Krøyer under et rekreationsophold i Taormina på Sicilien den unge svenske komponist Hugo Alfvén. Han kender Marie fra Sørens malerier og betror hende, at hun har forfulgt ham i hans drømme lige siden. Hugo inviterer fru Krøyer på middag. Solnedgangen tænder en elskovsild i dem begge og forelskelsen er meget snart gensidig og total. 
 

 

2. Akt
7.     scene (1901):               Galskaben
Scenen foregår på Middelfart Sindssygehospital, hvor Søren Krøyer er indlagt med svær depression. Men hans sindstilstand svinger meget. Marie erfarer, at Søren i al hemmelighed er blevet behandlet for syfilis de sidste 20 år. En behandling, der ifølge lægerne kan have forårsaget hans symptomer med høre- og lugthallucinationer. Marie har lejet et hus til Hugo Alfvén i Skagen, men ønsker ikke at blive skilt fra Søren, så længe han er så syg, som han er. Og Søren nægter at lade sig skille. Han vil som en moderne mand prøve at stå oprejst under skæbnens hug. I hans forvirrede sind håber han på, at forholdet kan reddes og at de kan starte forfra.
 

 

8.     scene (1902-1910):        Fallos i flammer
Marie Krøyer er rejst fra Skagen til Sverige og Hugo Alfvén. Henny Brodersen, en nabokone, viser omsorg for Søren Krøyer, der både maler på sit Sankt Hansblusbillede og et portræt af Holger Drachmann.  Samtidig har han problemer: han er økonomisk bankerot og har fortsat surrealistiske hallucinationer og tror, han kan blive gift med Henny. Forholdet mellem Holger Drachmann og hans purunge, nye kone Soffi vækker skandale. Men kunstnerne og fiskerne hylder Holger Drachmann med en fest og et fakkeltog. Drachmann vil atter improvisere et takkedigt, men inspirationen svigter. Dansende elverpiger ud i sommernatten giver ham dog den tilbage. Det er værre med Søren, der får et hjerteanfald.
 

 

9. scene (1926):                  Martha og Marie hos Anna i Skagen
Marie Alfvén besøger Skagen igen i 1926 Michael Ancher ligger for døden. Martha  Johansen er også kommet til Skagen igen. Marie og Martha mødes hos Anna og taler om den svundne epokes misundelse, fjendskab, had – og pessimistisk om de naturalistiske skagensmaleriers mulige fremtid som andet end kitchede sofastykker ? Hvad er kunstens opgave: at beskrive alvoren, smerten og døden - eller øjeblikket, lyset, solstrålen, der bryder ind i vor verden og giver den liv?
 

 

Epilog (199?):                    Bruun Rasmussens Kunstauktioner i København
Byd kun! Jeg forhøjer, når kunstneren er Søren Krøyer. Axel Springer- købet i 1978 har medvirket til en fornyet interesse for skagensmalerne og at priserne er steget eksplosivt.